london-by-night-londentower-bridge-londenlondenlondon-eye-londenlondenlonden-london-eyelondentower-bridge-by-night-londen

Oxford Street

De bekendste winkelstraat van London is Oxford Street. Twee kilometer aan winkels maakt dit gewoon tot hét shoppingparadijs van Londen. Noem een winkel en die is aanwezig! Oxford Street is wel meestal erg druk. Er lopen hier per jaar zo'n tweehonderd miljoen voetgangers in drommen over de stoep. De dagen voor Kerstmis, wanneer de hele straat feeëriek verlicht is, zijn nog drukker dan gewone dagen.

Druk, druk, druk
Oxford Street is het winkelmekka van Londen, winkel na winkel na winkel. Je loopt een van de warenhuizen binnen en na een half uurtje rondsnuffelen weer naar buiten. Welke kant op? Je vaste baken is Centrepoint, een kolos van een gebouw dat vanaf elk punt in Oxford Street zichtbaar is.  

Londen_Oxford_Street_December_2006.jpg

Warenhuizen nu

Oxford Street is de straat van de grote warenhuizen. Aan de kant van Hyde Park, vlak bij de hoek is Marks & Spencer, Marks & Sparks voor de Britten. Meteen daarnaast het gigantische pand van Selfridges. Alleen deze twee warenhuizen zijn dagwerk om helemaal te bekijken. Dan zijn er verder House of Fraser, Debenhams en John Lewis. Alle warenhuizen hebben gemeen dat hun uitgebreide parfumafdeling de eerste afdeling is wanneer je binnenstapt.

Warenhuizen toen
Nu in de 21e eeuw hebben veel warenhuizen hun beste tijd gehad. In de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw waren zij het hoogtepunt voor de dames uit de 'upper middle class' die meestal net even buiten Londen woonden en wel iets te verteren hadden. Ze kwamen naar Londen voor een dagje shoppen in Oxford Street. De warenhuizen richtten zich speciaal tot deze doelgroep: er waren concerten en modeshows.

Londen_oxford-street

The Restroom
Elk warenhuis had een enorme 'restroom'. Niet gewoon wat toiletten en handenwasgelegenheid maar twee gigantische zalen, één met een dubbele rijen toiletten en geheel gescheiden hiervan een grote zaal met luie fauteuils waar de dames, bepakt en bezakt, kwamen uitrusten alvorens op het Victoria of Paddington Station op de trein te stappen naar dorpen en stadjes buiten Londen.

British Rail had speciale 'off peak' kaartjes, goedkoper dan een normaal kaartje. De dames konden pas na half tien 's morgens vertrekken wanneer de forensen al op kantoor waren aangekomen. De terugreis met een daluurkaartje moest beginnen voor 16.00 uur of na 19.00 uur.  De restrooms kwamen daarom zeer goed van pas. Jammer genoeg zijn ze er niet meer.

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Londen in 4K

Mooie impressie van de highlights van Londen