londen-london-eyelondenlondon-eye-londenlondentower-bridge-londentower-bridge-by-night-londenlondon-by-night-londenlonden

De kleermakers van Savile Row

Savile Row is een winkelstraat in Londen waar mannen shoppen. Ieder man die zichzelf een beetje wil verwennen komt hier en bestelt een maatpak. Savile Row is de straat van de kleermakers en dé straat voor mannen met een vette bankrekening. Voor een beetje maatpak betaalt hij toch gauw een slordige £2,500, dat is zo'n €2800.

Londen_savile_Row_1.jpg                                           Gieves and Hawkes, kleermakers, 1, Savile Row

Savile Row ligt een beetje verstopt achter Regents Steet en Bond Street. Deze winkelstraat voor mannen oogt op het eerste gezicht niet bijzonder chic of duur. Saaie kantoorgebouwen worden afgewisseld met winkels met sousterrains en door de lage ramen kun je zien hoe Londense kleermakers te werk gaan. Pas wanneer je de etalages bestudeert, zie dat Savile Row shoppen is voor de rijken, een en al luxe wordt tentoongesteld.

Maatpakken
Er is een maatpak en een maatpak en dat betekent dat de klant kan kiezen uit drie varianten: bespoke suit, made-to-measure en ready to wear.

1. Ready To Wear ook wel off the rack zijn kostuums aan de lopende band gemaakt in kledingfabrieken. Hoewel er een grote keuze is, hebben alle kostuums een standaard confectiemaat. In principe zijn ze netjes afgewerkt met een mooie voering, stevig aangezette knopen maar met een geplakte binnenkant en versteviging. Alle kostuums zijn gelijk en relatief goedkoop omdat er een behoorlijk aantal tegelijk worden gemaakt.

2.Made To Measure zijn kostuums half en half op maat gemaakt. Onderdelen van bestaande patronen worden bij elkaar gelegd zodat een min of meer ideaal patroon onstaat. Wanneer een klant een Made To Measure kostuum bestelt, heeft hij een beetje inbreng over hoe het kostuum gemaakt wordt maar niet 100%. Er is soms een beperkte keuze aan welke stof gebruikt kan worden.

3.Bespoke costume is voor mannen wat haute couture is voor vrouwen. Een speciaal patroon wordt getekend, helemaal ontworpen op de afmetingen van de klant. Heeft hij bijvoorbeeld een schouder die lager is, dan is het patroon daar speciaal voor gemaakt. De klant kan kiezen uit een vrijwel oneindig aantal stoffen. Het kostuum is bijna helemaal met de hand genaaid. Het patroon wordt bewaard zodat een volgend pak identiek is.

Bekende kleermakers in Savile Row
* Savile Row 14, Hardie Amies – was de officiële kleermaker van het Britse koningshuis. Koop hier een zo typisch Engelse blazer of een prachtige camelkleurige winterjas gemaakt van zuiver wol en kasjmier.
* Savile Row 15, Henry Poole – gerenommeerde bespoke kleermaker, maakt ook sportieve tweedcolberts.
* Savile Row 16, Norton & Sons – een kleermaker met een geschiedenis van meer dan 150 jaar en veel beroemde klanten wier namen niet bekend worden gemaakt tenzij ze overleden zijn zoals Alfred Hitchcock en Lord Mountbatten, neef van Koningin Elizabeth.

Londen_savile_row_2.jpg                                                  Bespoke suit

foto's Dominic James en Gryffindor @ Wiki CC

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Timelapse London

London - the square mile city. Korte video over Londen, gemaakt met timelapse en hyperlapse technieken.