london-eye-londentower-bridge-londenlondenlondentower-bridge-by-night-londenlondenlonden-london-eyelondon-by-night-londen

Harrods

Harrods in Londen: één en al luxe en grandeur. Je moet het gezien hebben om te geloven, af en aan rijdende taxi's, rijen Rolls Royces die voor de deuren van Harrods chique klanten afzetten of ophalen, driehonderd afdelingen waar je alles kunt kopen van een pingpongballetje tot een concertvleugel, want Harrods verkoopt nooit 'nee'. 

Lux en nog luxer
Harrods is luxe ten top. Arriveer in stijl en landt met een helicopter op het dak. Trakteer je hond op een uurtje in de dierenschoonheidssalon inculsief thalassotherapie, massage, modderbad en Reiki behandelingen. Laat je auto een servicebeurt geven terwijl je zelf uitgebreid aan het shoppen bent. Ten slotte beladen met de beroemde groene Harrods draagtassen, laat je de portier in groen livrei een taxi voor je roepen.

Londen_harrods_1.jpg                    Wachten op een taxi

Een paar cijfers
4000 personeelsleden werken op meer dan 300 afdelingen. Er zijn 19 café-restaurants en 50 liften. Harrods verwelkomt jaarlijks zo'n 15 miljoen bezoekers dat is 35.000 per dag. Er zijn 12 ingangen. In de Food Hall kun je kiezen uit 500 kaassoorten, 1400 soorten wijn en 170 broodsoorten. De Kerstperiode is goed voor 90.000 Christmas puddings, 85.000 minced-meat pies, 12.000 flessen champagne en 2000 kalkoenen.

Primeur
Eind negentiende eeuw installeerde Harrods als eerste roltrappen in de zaak. De door angst bevangen klanten werden boven aan de trap opgevangen door een gedienstig personeelslid die de klant een glaasje cognac aanbood voor de schrik.

Van naaigaren tot sportvliegtuig
Harrods ging er prat op dat ze nooit 'nee' tegen een klant zeiden; een setje naaigaren, sexy ondergoed, een Luis Vuitton koffer of een sportvliegtuig, Harrods leverde het. Een levende olifant of krokodil zijn niet meer te koop sinds 1976, toen een wet verbood om exotische dieren te verkopen. Vanaf dat jaar werd er op de dierenafdeling, die meer op een kleine dierentuin leek dan een warenhuisafdeling, alleen nog maar huisdieren verkocht: katten, honden, konijnen en cavia's. Enige tijd geleden werd deze afdeling gesloten. Harrods vekoopt nog steeds veel, maar niet meer ALLES.

Londen_harrods_3.jpg                   Harrods in kerstsfeer

Museum of warenhuis?
Sla de speelgoedafdeling niet over waar electrische kinderauto's te koop zijn duurder dan een middenklasser. Breng ook een bezoekje aan de afdeling serviezen. Je zult versteld staan van het aanbod (en de prijzen). De antiekafdeling met meubels, zilver, textiel en juwelen lijkt meer op een museum dan op een afdeling in een warenhuis. Dwaal langs de afdelingen en raak de weg kwijt. Je kunt makkelijk een hele dag in Harrods doorbrengen.

Afternoon tea
Afternoon tea in Harrods is iets dat je moet doen tijdens je stedentrip in Londen. Hoewel het Georgian restaurant 400 zitplaatsen heeft, is het noodzakelijk om een tafeltje te reserveren. Desondanks zul je bij aankomst een tijdje in de rij moeten staan voordat je naar je tafeltje wordt begeleid. Afternoon tea is eigenlijk een volledige maaltijd en begint met een glas Harrods Rosé Champagne en daarna een selectie sandwiches en hartige hapjes, vruchtengebakjes en scones met aardbeienjam en clotted cream en volop thee. Houd je aan de dress code. Je wordt niet toegelaten wanneer je het volgende draagt: sportschoenen, bermuda's of shorts, topjes met spaghettibandjes, teenslippers en korte T-shirts die het middenrif onbedekt laten. Ook wanneer je er onverzorgd uitziet, wordt je de toegang vriendelijk maar dringend geweigerd.

Londen_harrods_2.jpg                   Harrods Food Hall

Food Halls
De food halls, de levensmiddelenafdeling van Harrods, zijn beroemd!. Ze bestaan uit een reeks in elkaar overlopemde hallen met prachtige marmeren vloeren. De mooiste hal is de vlees-, gevogelte- en vishal, helemaal betegeld en versierd met mozaiken met voorstellingen van jagers, herten, wilde zwijnen en schapen. Er zijn aparte toonbanken met gekoelde uitstalkasten voor lams-, kalfs- en varkensvlees.

Bij de charcutterie-afdeling koop je ham of salami. Dat is niet altijd even makkelijk want er zijn wel 40 sooren ham en even zoveel soorten salami. De visvitrines liggen vol met rode poon, harring, zwaardvis, kreeft, inktvis, alles verleidelijk uitgestald op een bed van ijs. Wanneer je trek hebt gekregen kun je terecht bij de sushibar, de oesterbar of de grilled seafood bar - om er maar een paar te noemen.

Let op! Rugzakken, shorts, roken en mobiele telefoons zijn verboden.

Adres
Harrods
87-135 Brompton Road
Londen SW1

Openingstijden
Maandag t/m zaterdag 10.00-21.00 uur
Zondag 11.30-18.00 uur.

foto's Christine Matthew, Stephen McKay, Richard Croft

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Timelapse Londen

Mooie timelapse video van Londen.