londenlonden-london-eyelondon-by-night-londentower-bridge-londenlondenlondenlondon-eye-londentower-bridge-by-night-londen

Hampton Court Palace

Hampton Court is het grootste kasteel in Engeland en was onder andere de residentie van Hendrik VIII. Het Britse koningshuis bleef hier wonen tot de achttiende eeuw. Nu is Hampton Court een museum met een prachtige verzameling schilderijen, wandkleden, meubelstukken en wapens. In de tuinen zijn een aantal curiositeiten: een twee eeuwen oude wijngaard, een tennisbaan uit de zestiende eeuw en een doolhof. Hampton Court ligt aan de Theems 25 kilometer ten zuidwesten van Londen.

Londen_hampton_court.jpg

TIP:
Hampton Court is een populaire bestemming. Koop je kaartjes voor Hampton Court Palace online dan hoef je niet in de rij te staan. Je ticket geeft toegang tot Hampton Court Palace, de tuinen en het labyrint.

Koop hier je tickets voor Hampton Court Palace

Geschiedenis
Hampton Court heeft een lange geschiedenis. Het is gebouwd in Tudor-stijl en opgetrokken uit roodbruin baksteen. De buitenkant van het paleis is uitbundig versierd met bogen, trapgevels en puntdaken. Let op de rijkbewerkte schoorstenen. In de loop der eeuwen is Hampton Court geleidelijk uitgebreid zodat het hele complex meer op een klein dorpje dan op een kasteel lijkt. Het kasteel was niet alleen de Koninklijke residentie maar bood ook onderdak aan hofpersoneel. Het resultaat is een waar doolhof aan gebouwen.

Met kinderen
Een rondleiding door een kasteel is niet interessant voor jonge kinderen. Toch is een bezoek met kleine kinderen aan Hampton Court aan te raden. Op het uitgestrekte terrein van het kasteel zijn allerlei leuke speeltoestellen waar ze op, in en over kunnen klimmen. Ook lopen er overal herten rond. Heel leuk en spannend is het doolhof met veel kronkelende paadjes tussen een taxushaag en sommige paadjes lopen dood.

Londen_Hampton_court_gate_house.jpgAstronomische klok
De astronomische klok hangt aan de binnenzijde van de doorgang naar de Clock Court. Deze klok geeft niet alleen de actuele tijd aan maar ook de maand, de dag en het aantal verstreken dagen sinds het begin van het jaar. Verder is af te lezen wat de maanstanden zijn en wanneer het tij hoog is.

Tekens van de Zodiac
Ook staan afgebeeld de twaalf tekens van de dierenriem en de positie van de zon ten opzichte van de aarde. Dit alles is te zien op drie afzonderlijke koperen wijzerplaten die ronddraaien op verschillende snelheden. De klok dateert uit de zestiende eeuw en werkt nog steeds.

Statievertrekken
Prachtig om te zien zijn de statievertrekken met schilderijen, tapisserieŽn, meubelstukken en wapens en de Great Hall met een prachtig balkenplafond, een erkervenster, de minstreelgalerij. De muren zijn behangen met wandtapijten die het verhaal van Abraham vertellen.

Tudor keuken
Via de King's Staircase kom je bij de vertrekken van Willem III waaronder zijn slaapkamer en het verblijf van de wacht waar 3000 wapens te bewonderen zijn. Een van de hoogtepunten is ongetwijfeld de Tudor keuken die wellicht het belangrijkste vertrek in het paleis was. Meer dan 200 man personeel bereidden twee maal per dag maaltijden voor 600 mensen tegelijk.

De tuinen
Hampton Court Gardens is een uitgestrekt park met meertjes, fonteinen en wandelpaden omzoomd met bloembedden waar in het voorjaar 200.000 bolgewassen bloeien. Vlakbij de Pond Garden bevindt zich de kruidentuin en de Great Vine produceert nog altijd blauwe druiven. De wijnstok is met een stam van meer dan 2 meter dik en 30 meter lang de grootste wijnstok ter wereld. Wanneer je Hampton Court in september bezoekt, kun je de druiven in de paleiswinkel kopen. Op de plaats van het vroegere toernooiveld, de plaats waar steekspelen werden gehouden, is nu een vredige rozentuin.

Het doolhof
Hampton Court Maze bestaat uit bijna een kilometer kronkelende paadjes waarvan er (uiteraard) veel doodlopen. De bedoeling is dat je via de kortste route het midden bereikt om daarna de uitweg te vinden. Oorspronkelijk was de afscheiding gemaakt van haagbeukheggen die veel eleganter zijn dan de huidige taxushaag maar ook kwetsbaarder.


Londen_Hampton_court_keuken.jpg† † † † † † † † † †Tudor keuken in Hampton Court†

Londen_hampton_court_maze.jpg† † † † † † † † † † † † † Doolhof Hampton Court

Adres
Hampton Court Palace
East Molesey
Surrey KT8 9AU

Openingstijden
Maandag t/m zondag
Zomer 10.00-18.00 uur
Winter 10.00-16.30 uur

Laatste toegang doolhof
Zomer 17.15 uur
Winter 15.45 uur

foto's Wiki Commons, tudor wiki†en Pixabay

Hampton Court

Rondleiding door de curator van Hampton Court Palace dat in feite twee paleizen is. Het ene is in Tudor-stijl en berucht vanwege Henderik VIII. Het tweede paleis is een elegant Barok paleis gebouwd voor Willem III en Mary II.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Londen in 4K

Mooie impressie van de highlights van Londen