londen-london-eyelondon-by-night-londenlondenlondenlondenlondon-eye-londentower-bridge-londentower-bridge-by-night-londen

Met de auto in Londen

Wanneer je met de auto in Londen rijdt, betaal je congestion charge, een tol van 11,50 per dag, rekeningrijden dus. Aurorijden in en naar Londen is geen pretje. 's Morgens staan er richting Londen enorme files op alle wegen aangeduid met een M en een nummer, de motorways, en 's avonds, wanneer iedereen weer naar huis gaat, staan de files in de andere richting. In Londen is een tolsysteem van kracht. Het gebied waarbinnen deze heffing geldt wordt aangeduid met op de rijbaan een rode cirkel met daarin een witte letter C en borden langs de weg met dezelfde letter C.

Londen_congestion_charge.jpg
Autoluw Londen

Met de auto door Londen rijden langs alle bezienswaardigheden is niet zo'n goed idee omdat er tol geheven wordt, de congestion charge. Het doel is om Londen autoluw te maken en het openbaar vervoer te promoten. Dat is redelijk gelukt. Vr de introductie van de congestion charge in 2003 was het centrum van Londen n constante verkeersopstopping, nu is het veel beter en is het zelfs redelijk aangenaam voor fietsers.

Congestion charge betalen in Londen
De congestion charge moet worden betaald op werkdagen van 07.00-18.00 uur. Zodra je de congestion zone, die zeer duidelijk is aangegeven, binnenrijdt, wordt je nummerbord geregistreerd en betaal je voor die hele dag. Let op, ook wanneer je de zone meer even en misschien per ongeluk bent binnengereden betaal je de hele mep! Wanneer je auto in de garage van het hotel staat, hoef je alleen maar te betalen voor de dagen dat je daadwerkelijk de garage uitrijdt.De congestion zone is ruwweg alles wat ligt tussen Tower Bridge, Shephard's Bush, Olympia en Earl's Court.

Hoe te betalen
De handigste manier om de congestion charge online te betalen is via de officiele London Transport website congestioncharging.tfl.gov.uk.Het enige dat je hoeft in te vullen is het nummer van je auto en je nationaliteit. Pas op! Gebruik alleen deze officiele website, bij andere websites betaal je meer. De congestion charge van 11,50 betaal je online vr middernacht. Wanneer je te laat betaalt, wordt er automatisch naar je adres in Nederland een rekening verstuurd van 130. Wanneer je binnen 2 weken betaalt, wordt het bedrag vermindert tot 65.

Dagen vrij van congestion charge
Congestion charge hoeft niet betaald te worden op
* Zaterdag en zondag
* Maandag t/m vrijdag tussen 18.00-07.00 uur
* Openbare feestdagen aangeduid met bank holiday
* 25, 26 en 31 december en 1 januari

foto Wiki Commons

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Timelapse Londen

Mooie timelapse video van Londen.