londenlondentower-bridge-londenlondenlondon-by-night-londenlondon-eye-londentower-bridge-by-night-londenlonden-london-eye

Victoriaans dierenkerkhof

Verscholen in het Hyde Park midden in Londen ligt het Victoriaanse dierenkerkhof – een wirwar van grafmonumentjes. Het Pet Cemetery in Hyde Park is de laatste rustplaats van heel veel honden maar ook van katten en vogels en van één aap. De grafschriften op de zerkjes komen uit werken van Shakespeare tot bijbelteksten en geven een interessant beeld van de Victoriaanse tijd. Dierennamen toen waren even raar als nu: Scamp, Smut, Chin Chin, Pupsey, Fatty.

Londen_pet_cemetery_1.jpg
Poor Cherry

Het dierenkerkhof in Londen telt zo'n 300 grafzerkjes. Van eind negentiende tot begin twintigste eeuw werden hier huisdieren begraven. De eerste die hier zijn laatste rustplaats vond, was een hoogbejaard hondje, Cherry, een heel lief, klein wollig hondje, een Maltese terrier. Op zijn graf staat: 'Poor Cherry. Died April 28. 1881’.

Een hoekje in de tuin
Cherry wandelde altijd in Hyde Park met zijn baasje die bevriend was met de portier van de Victoria Lodge bij Victoria Gate - één van de ingangen van het park. De portier stelde een klein hoekje van de tuin ter beschikking om het hondje te begraven. Steeds meer Londenaars wilden graag hun huisdier in Hyde Park begraven hebben en de tuin van de portier werd steeds voller, vooral met honden.

Londen_pet_cemetery_2.jpg
Verkeersongeluk
In de Victoriaanse tijd waren de wegen die kriskras door Hyde Park liepen geliefd voor uitstapjes met paard en koets, maar werden ook gebruikt om van de ene kant van Londen naar de andere te komen. De koetsiers hadden vaak haast. Honden en rijtuigen gaan niet goed samen. Blaffende honden kwamen vaak onder de wielen van de rijtuigen.

Moeilijk te vinden
Het dierenkerkhof is een beetje moeilijk te vinden. Het bevindt zich achter Victoria Gate Lodge aan de Bayswater Road. De grafsteentjes zijn overwoekerd met planten en je kunt de zerkjes alleen door het hek zien. Het dierenkerkhof is alleen te bezoeken op aanvraag. Contact: Royal Parks royalparks.org.uk

Adres 
Pet Cemetery / Dierenkerkhof
Hyde Park Victoria Gate
Hyde Park
Bayswater Road
Londen

Openbaar vervoer:
Ondergrondse Marbel Arch of Lancaster Gate

(foto's Flickr Commons)

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Londen in 4K

Mooie impressie van de highlights van Londen