londentower-bridge-by-night-londentower-bridge-londenlonden-london-eyelondon-eye-londenlondon-by-night-londenlondenlonden

Charles Dickens Museum - een huis met een verhaal

Het Charles Dickens Museum in Londen is gevestigd in het huis waar Dickens van 1837 tot 1839 woonde en waar hij enkele van zijn beroemdste werken schreef waaronder Oliver Twist. Het museum geeft een kijkje in het Victoriaanse Engeland en is een unieke kans om kennis te maken met de wereld van Dickens.

Londen_dickens_museum_eetkamer.jpg

Charles Dickens Museum
Charles Dickens huismuseum vertelt over het leven en de werken van Dickens (1812-1870). Tentoongesteld zijn manuscripten, persoonlijke bezittingen en zeldzame edities van zijn boeken. In dit huis schreef Dickens o.a. de roman Nicolas Nickleby dat zoals veel van zijn verhalen oorspronkelijk in delen werd gepubliceerd.á Het verscheen in 20 maandelijkse delen, waarvan het museum acht van deze originele delen tentoonstelt.

Rondgang door het museumhuis
Bezoekers kunnen vrij door het huis dwalen, van de ene kamer naar de andere, de trap op en af en ook de tuin in. Bij elke kamer staat duidelijk aangegeven waarvoor deze werd gebruikt.

De kamers zijn vrij klein, wat gebruikelijk is bij dit type Victoriaanse huizen, er zijn echter wel drie verdiepingen. Het museum is een populaire bestemming voor liefhebbers van literatuur en iedereen die ge´nteresseerd is in de geschiedenis van het Victoriaanse Engeland.

Londen_dickens_museum_keuken.jpg

Entree en gang
Meteen bij binnenkomst zie je in de smalle gang alledaagse voorwerpen die Dickens vroeger bij zich droeg. Hier ligt het ivoren theaterpasje dat hem gratis toegang gaf tot voorstellingen in Her Majesty's Theatre, aan de Haymarket, toen hij redacteur was van The Daily News.

Drawing room
De drawing room of salon is prachtig ingericht in Victoriaanse stijl, met luxe meubels, een klavecimbel en weelderige roodfluwelen gedrapeerde gordijnen. De salon was een plek voor ontspanning en vermaak. 's Avonds na het eten kwam de familie, vaak met gasten, hier samen om spelletjes te spelen, piano te spelen of muziek te maken. Charles testte ook zijn nieuwste verhalen op zijn gasten.

Morning room
De morning room was de kamer waar 's morgens de zon naar binnen scheen en waar de vrouw des huizes de dag voorbereidde, en het personeel opdracht gaf wat die dag te doen. Er hangt hier een portret van Catherine, Charles Dickens' vrouw. Ze bracht ook tijd door met borduren en vriendinnen ontvangen. Zoals veel Victoriaanse vrouwen uit haar sociale klasse schreef Catherine veel brieven aan vrienden en familie.á Vˇˇr de uitvinding van telefoon was dit de enige manier om contact te houden.

Londen_dickens_museum_morning_room.jpg

Meer kamers
Je neemt een kijkje in de Victoriaanse keuken, de bijkeuken en het washuis. In de kelder bewaarde Dickens dure Madeira-wijnen. In de morning room zie je de huwelijksakte van Catherine en Charles en de verlovingsring bezet met turkoois.
Andere kamers in het huis zijn de studeerkamer, de kinderkamer, de bediendenkamer, de eetkamer, de slaapkamer en de kleedkamer.

Adres
Charles Dickens Museum, Doughty Street 48, Londen

Openingstijden
woensdag t/m zondag van 10.00 - 17.00 uur

Toegang gratis met de Londen Pass

Volgend artikel: Keats House waar John Keats inspiratie vond
Vorig artikel: Museum of the Home: stijlkamers en binnenhuisarchitectuur

Londen_dicken_museum_Doughty_street.jpg

Londen_dickens_,museum_ingang.jpg
Foto's wiki commons

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Timelapse Londen

Mooie timelapse video van Londen.