tower-bridge-londenlondenlondon-eye-londenlondenlondon-by-night-londenlonden-london-eyetower-bridge-by-night-londenlonden

Keats House - waar de dichter inspiratie vond

Keats House is een huismuseum gewijd aan de romantische dichter John Keats die hier van 1818 tot 1820 woonde. Hoewel hij hier slechts twee jaar verbleef, schreef hij er een groot aantal gedichten waaronder 'Ode to a Nightingale'. In prachtig gerestaureerde kamers belichten een aantal tentoonstellingen het leven en werk van Keats en werpen een licht op zijn passies, problemen en liefdes.

Londen_keats_house_museum.jpg

Keats House
Toen John Keats hier woonde bestond het huidige Keats House uit twee afzonderlijke huizen onder een kap. Keats woonde hier op uitnodiging van zijn vriend, Charles Brown, in het ene huis. In 1819 kwam in het andere huis de familie Brawne wonen. Hij verloofde zich met Fanny Brawne, de oudste dochter.

Liefdesbrieven
In 1820 werd Keats ziek, tuberculose, dezelfde ziekte waaraan zijn moeder en broer waren overleden. Toen de oorzaak van zijn slechte gezondheid duidelijk werd, kon het verloofde paar elkaar niet meer persoonlijk ontmoeten en waren ze gedwongen te communiceren via liefdesbrieven, die tussen de twee huizen werden uitgewisseld.

Verblijf in Rome
Keats verliet Londen in 1820 en ging naar ItaliŽ, op dokters advies want het warmere klimaat zou goed zijn voor zijn gezondheid. Hij bleef in contact met zijn verloofde. Zijn toestand verbeterde niet en John Keats stierf in Rome op 23 februari 1821, ongehuwd en slechts 25 jaar oud. Hij ligt begraven op het Cemitero Acattolico, de Protestantse begraafplaats van Rome.

Keats House, het museumhuis
In elke kamer van het museum staat periode-meubilair en er hangen veel portretten van John Keats. Iedere kamer vertelt een bepaald verhaal over de dichter en andere bewoners van het huis.

Benedenverdieping
In de Keats Parlour zijn de meubels zorgvuldig gekozen zodat ze passen bij het portret aan de muur dat kort na zijn dood werd voltooid. Het toont Keats in de kamer waar hij enkele van zijn beroemdste gedichten schreef.

De salon van Charles Brown was een ontmoetingsplaats voor gelijkgestemde vrienden. Hoewel Keats erg populair was bij een brede groep vrienden, maakte hij geen deel uit van de literaire mainstream.

Londen_keats_portrait.jpg
William Hilton: Portrait van John Keats (1822) National Portrait Gallery, Londen

Bovenverdieping
De Fanny Brawne Room vertelt het verhaal van de tragische romance tussen Keats en Fanny. Keats Bedroom staat in het teken van† de dromen van de dichter en het besef dat hij zou overlijden aan tuberculose. Op de overloop vertellen foto's het verhaal van Keats laatste reis toen hij om gezondheidsredenen naar Rome ging en daar in 1821 overleed.

In het huis zijn een aantal voorwerpen te zien, waaronder de verlovingsring die Keats aan Fanny Brawne gaf, Keats persoonlijke exemplaar van Miltonís Paradise Lost en een replica van Keats dodenmasker.

Adres: Keats House, 10, Keats Grove, Hampstead. Londen
Openingstijden: woensdag t/m zondag 11.00- 17.00 uur, maandag en dinsdag gesloten

Toegang gratis met de London Pass

Volgend artikel: Museum of the Home: stijlkamers en binnenhuisarchitectuur

Vorig artikel: Tower of Londen Museum

Londen_keats_sculptuur.jpg

Sculptuur van John Keats in Guys Hospital, Great Maze Pond, Southwark, Londen

foto's wiki commons †

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Timelapse London

London - the square mile city. Korte video over Londen, gemaakt met timelapse en hyperlapse technieken.