londenlonden-london-eyelondon-eye-londentower-bridge-by-night-londenlondentower-bridge-londenlondenlondon-by-night-londen

Museum of the Home met stijlkamers en binnenhuisarchitectuur

The Museum of the Home in Londen is een van de kleinere musea van Londen maar er is genoeg te zien. De collectie geeft een overzicht hoe het interieur veranderde in de loop der eeuwen. Wat de impact is van technologie, uitvindingen en mode op het gezinsleven. De tentoonstelling is ingericht als stijlkamers uit verschillende tijdperken. Je ziet onder andere een salon uit 1870, een zitkamer uit 1970 en een loft appartement uit 1998.

Londen_museum_of_the_home_ingang.jpg

Museum of the Home

Het Museum of the Home, tot 2018 bekend als Geffrye Museum, is gespecialiseerd in meubels, kunst en interieurs van de middenklasse die in de stad woonden. De tentoonstelling bestaat uit een reeks stijlkamers van 1600 tot heden. Bij het museum hoort een ommuurde kruidentuin.

De collectie toont hoe binnenhuisarchitectuur door de eeuwen heen zich ontwikklede, hoe de Engelsen woonden en hoe hun huizen waren ingericht. Ieder aspect komt aan bod van huisdieren, tot verwarming, meubilair en huishoudelijke apparaten. Het museum toont hoe het Britse gezinsleven en de huizen waarin zij woonden in de loop der tijden zijn geëvolueerd en veranderd.

Ieder jaar van eind november tot begin januari krijgen de stijlkamers een feestelijke make-over om te laten zien hoe Kerstmis traditioneel gevierd werd door de Engelse middenklasse.

Londen_museum_of_the_home_eetkamer.jpg

De tuinen
Achter het museum bevinden zich vier ommuurde historische tuinen. Deze zijn geopend van april tot oktober. In de tuinen worden verschillende evenementen en tentoonstellingen georganiseerd, sommige gratis, andere niet.

De Tuinen laten zien hoe stadstuinen zich door de eeuwen heen hebben ontwikkeld. Van kruidentuin en cottage-style tuin tot de hedendaagse daktuin met planten die weinig aarde en water nodig hebben.

Londen_museum_of_the_home.jpg

Locatie
De ingang van het museum ligt tegenover Hoxton Tube Station aan de London Overground lijn, aan de Geffrye Street.

Adres: Museum of the Home, 136, Kingsland Road, Hackney, Londen
Openingstijden: dinsdag t/m zondag 10.00-17.00 uur.

Het museum is het hele jaar door geopend en gratis toegankelijk, maar voor de speciale tentoonstellingsruimte geldt een entreeprijs.

Londen_museum_of_the_home_frontpalrour.jpg

Mini geschiedenis
In 1685 schonk de rijke koopman uit Cornwall en de burgemeester van Londen in dat jaar, Sir Robert Geffrye, land voor hofjes (almshouses) aan de Kingsland Road, op een plek die toen werd beschouwd als het noordelijkste puntje van Londen. De hofjes waren bestemd als huisvesting voor armen en hulpbehoevenden.

Geffrye bepaalde in zijn testament dat hij geld voor dit doel naliet en in 1715 waren de huizen klaar voor bewoning. De Ironmongers' Company verzorgde de bouw. De Hofjeswoningen hadden twee verdiepingen en stonden aan drie zijden van een plein, met een kapel in het midden. In de tuin kwamen lindebomen, maar eind 19e eeuw zijn die vervangen door platanen.

In het begin van de 20e eeuw was dit deel van Londen overvol en begon aardig op een sloppenwijk te lijken met onhygiënische toestanden. Daarom besloot de Ironmongers’ Company de hofjes te verkopen en nieuwe te bouwen. Door middel van een campagne pvertuigden leden van de Arts and Crafts-beweging London County Council ervan de oude gebouwen te verbouwen tot een museum voor ‘meubelmakers en aanverwante ambachten’. Toen het museum in 1914 openende, waren de stijl-interieurs de belangrijkste attractie en dat is zo gebleven tot de dag van vandaag.

Volgend artikel: St Paul's cathedral en de whispering gallery

Vorig artikel: Clink Prison, een uurtje griezelen

Slaapkamer en woonvertrek 17e eeuw
Londen_museum_of_the_home_slaapkamer.jpg

Slaapkamer in de 19e eeuw
Londen_museum_of_the_home_19e_eeuw.jpg

Salon in de 19e eeuw
Londen_museum_of_the_home_drawing_room_1915.jpg

Zitkamer in de jaren 1930
Londen_museum_of_the_home_1930_kamer.jpg

Zitkamer in de jaren 1960
Londen_museum_of_the_home_1960_kamer.jpg

Zitkamer in de jaren 1970
Londen_museum_of_the_home_1970.jpg

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Timelapse Londen

Mooie timelapse video van Londen.