london-eye-londenlondon-by-night-londenlondenlonden-london-eyelondentower-bridge-londenlondentower-bridge-by-night-londen

British Museum

Het British Museum in Londen is een van de beroemdste en grootste musea ter wereld. Achter de façade van een klassieke tempel bewaart het museum de schatten van koningen en kooplieden die het Britse Rijk in zijn hoogtijdagen uit andere landen meenamen. De collectie bestaat uit unieke kostbaarheden die lang niet allemaal tentoongesteld kunnen worden. De verzameling die in het depot staat is groter dan wat in het museum te zien is.

Londen_british_museum_2.jpg
Het begin

Musea ontstonden door verzameldrift en liefde voor avontuur. Dieren, planten, bouwstijlen en ga zo maar door moesten beschreven en gekatalogiseerd worden. Om dit te doen waren voorbeelden nodig. Rijke avonturiers maakten reizen naar de landen van het Britse Rijk en verzamelden voorwerpen die zij mee naar Engeland namen, met of zonder toestemming van de kolonie. Hans Sloane (1660-1753), arts, botanicus en verzamelaar van rariteiten liet bij testament zijn verzameling na aan koning en parlement. Dit was het begin van het British Museum. Sloane verzamelde 10.000 dieren en meer dan 300 boeken met gedroogde planten die nu in het Natural History Museum te zien zijn.

Londen_British_Museum

Hoogtepunten van de collectie
Het British Museum bezit ongeveer dertien miljoen voorwerpen, de meeste in depot. Tot de hoogtepunten van de collectie behoren: de Magna Carta, grondslag van de Engelse staatsinrichting, Egyptische mummies, de Elgin Marbles, onderdeel van het Parthenon in Athene en de Steen van Rosetta, de sleutel tot de ontcijfering van hiërogliefen.

Het bezoek
Het is duidelijk dat het British Museum niet in één bezoek bekeken kan worden. Bedenk van te voren welke afdeling je wilt bekijken:
* Egyptische oudheden, hoogtepunt: de Steen van Rosetta
* Klein-Azië en Midden-Oosten, hoogtepunt Assyrische friezen
* Griekse en Romeinse oudheid, hoogtepunt sculpturen uit het Parthenon
* Prehistorische en Anglo-Romeinse oudheden, hoogtepunt de schatten van Sutton Hoe
* Aziatische kunst, hoogtepunt Chinees porcelein

Tip van de redactie van Londen-Nu: Ga mee met een rondleiding door het British Museum. Je ziet alle hoogtepunten en de gids vertelt bijzonderheden. 

Boek hier de rondleiding door het British Museum!

Londen_british_museum_1.jpg

Elgin Marbles
Een van de hoogtepunten van de collectie van het British Mueum zijn de Elgin Marbles. Dit is een verzameling oude Griekse sculpturen die ooit deel uitmaakten van het Parthenon-tempelcomplex op de Akropolis van Athene. Deze beelden en reliëfs werden in het begin van de 19e eeuw door Thomas Bruce, de zevende graaf van Elgin, naar Engeland gebracht.

De Elgin Marbles zijn een bron van discussie en controverse, omdat hun verwerving door Elgin wordt beschouwd als omstreden. Sommigen prijzen de sculpturen omdat hun plaats in het British Museum ervoor zorgt dat men niet naar Griekenland hoeft te gaan om ze te zien. Bovendien vindt men dat het museum ze goed conserveert. Anderen pleiten echter voor de teruggave van de marmeren beelden aan Griekenland, waar ze thuishoren.

meer over de Elgin Marbles

De Reading Room
De Reading Room is de leeszaal van de oorspronkelijk in het museum gevestigde British Library, de Nationale Bibliotheek van het Verenigd Koninkrijk met meer dan 150 miljoen documenten. Wegens plaatsgebrek verhuisde de bibliotheek naar een groter pand. Toegang tot de Reading Room was alleen voor onderzoekers die schriftelijk toestemming hadden verzocht om hier te studeren en de boeken te lenen die zij niet mee naar huis mochten nemen.

De Reading Room was de plaats waar veel beroemde wetenschappers, schrijvers en politici menig uurtje doorbrachten: Karl Marx, Oscar Wilde, Vladimir Lenin en Mahatma Gandhi. De Reading Room is nu toegankelijk voor iedereen en bevat boeken die betrekking hebben op kunstschatten tentoongesteld in het British Museum.

Adres
British Museum
Great Russell Street
Londen WC1

Openingstijden
Dagelijks 10.00-17.30 uur
Toegang gratis

Openbaar vervoer
Ondergrondsestation
Tottenham Court Road, Holborn, Russell Square en Goodge Street

foto's Laurence Lecluyse, Jose Maria Mateos en Ed Utman

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Londen in 4K

Mooie impressie van de highlights van Londen