londen-london-eyelondenlondenlondon-by-night-londentower-bridge-by-night-londenlondon-eye-londenlondentower-bridge-londen

St Paul's Cathedral

De opvallende koepel van de St Paul's Cathedral bepaalt de skyline van Londen. Bewonder het uitzicht over Londen vanaf de koepel en fluister een boodschap op de 'whispering gallery'. In de crypte van de St Paul's bevinden zich de graftomben van beroemde personen. In 1965 vond de begrafenis van Winston Churchill plaats in St Paul's Cathedral en in 1981 trouwden Charles en Diana in deze kathedraal.

Londen_st_Paul_5.jpg
Het interieur

De St Paul's is de grootste kathedraal in Londen, ontworpen door Chistopher Wren en duidelijk geinspireerd door de St-Pietersbasiliek in Rome. Het barokke interieur is indrukwekkend. Op het plafond prachtige kleurrijke mozaieken die pas eind negentiende eeuw aangebracht werden omdat koningin Victoria de kathedraal een beetje saai vond. In de Tweede Wereldoorlog werd de St Paul's Cathedral gedeeltelijk zwaar beschadigd door een bombardement. Pas in 1958 herstelde men, aan de hand van een schets van Wren, het baldakijn boven het hoofdaltaar. Links van het altaar is een sculptuur van Madonna, gemaakt door de Engelse beeldhouwer Henry Moore.
Tip: Vermijd de vaak lange wachtrij en boek je skip-the-line toegangsbewijs van tevoren online!


Londen_St_Pauls_cathedral

John Donne
In een nis in de zuidelijke koorgang is een monument dat bewaard is gebleven uit de Old St Paul's Cathedral die verwoest werd in de grote brand van 1666 en de voorganger van de huidige kathedraal is. Dit marmeren grafmonument toont John Donne gekleed in een sierlijke lijkwade boven een afgedekte urn.

Allerzielenkapel
Links van de ingang is de Allerzielenkapel ter nagedachtenis aan hen die vielen in de Eerste Wereldoorlog. Hier liggen begraven Montgomery en Lord Kitchener die beroemd was om zijn recruteringsposter met daarop de woorden:

Londen_st_Paul_4.jpg
De Koepel
De koepel is met een hoogte van 110 meter en een diameter van 34 meter duizelingwekkend. Onder de koepel staat in de vloer gebeiteld: Lector, si monumentum requires, circumspice - lezer, als u het monument voor hem (Wren) zoekt, kijk dan om u heen. In 1925 verscheen er een scheur in de koepel en sindsdien wordt de basis van de koepel bijeengehouden door twee stalen kettingen, waardoor de koepel bij grote hitte niet meer kan uitzetten. De koepel bestaat uit drie galerijen: de whispering gallery, stone gallery en golden gallery.

Londen_St_Pauls_cathedral

Whispering gallery
259 Treden leiden naar de whispering gallery of fluistergalerij. Door een akoestisch verschijnsel is het mogelijk om om zacht gefluister aan de ander kant van de galerij, op zo'n 34 meter afstand, duidelijk te horen. Vreemd genoeg, wanneer je gewoon praat, draagt de akoestiek niet.

Londen_st_Paul_2.jpg
De crypte
Christopher Wren was de eerste die hier begraven werd. Andere beroemdheden die hier hun laatste rustplaats vonden zijn de hertog van Wellington die Napoleon versloeg in de slag bij Waterloo en Lord Nelson die in een kist ligt, gemaakt van de mast van van een verslagen Frans oorlogsschip. Verder liggen hier Florence Nightingale, Lord Kitchener en er zijn zo'n driehonderd andere gedenkstenen.
Adres
St Paul's Cathedral
St Paul's Churchyard
Londen

Openingstijden
Maandag t/m zaterdag 8.30 – 6.30 uur
De gallerijen zijn open van 9.30-16.15 uur
Op zondag is de St Paul's Kathedraal niet open voor bezichtiging maar alleen voor gebed.

Londen_st_Paul_3.jpg
Londen_st_Paul_1.jpg
foto's Harland Qyarrington, Diliff, Steve Cadman Laurence Lecluyse & Wiki Commons.

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Timelapse London

London - the square mile city. Korte video over Londen, gemaakt met timelapse en hyperlapse technieken.