londen-london-eyelondenlondenlondentower-bridge-londenlondon-eye-londentower-bridge-by-night-londenlondon-by-night-londen

Charing Cross

Charing Cross in Londen is een driehoekige open ruimte tussen Whitehall en Trafalgar Square. Het is een verkeersknooppunt waar Strand, Whitehall en Cockspur Street bij elkaar komen. Charing Cross is ook de naam van het treinstation en het ondergrondse station op deze plaats. Dit knooppunt wordt gezien als het middelpunt van Londen. Vanaf hier worden alle afstanden van en naar Londen gemeten. Ook de Londense huisnummers beginnen vanaf hier te tellen.

Londen_charing_cross_1.jpg

Het midden van Londen
Het officiŽle middelpunt van Londen is de bronzen plaat achter het ruiterstandbeeld van Charles I, van waaruit de afstanden binnen Engeland naar Londen worden berekend. Op de plaats van het ruiterstandbeeld stond tot eind zeventiende eeuw een Eleonor Cross. Een kopie van dit kruis is te zien voor de ingang van het Charing Cross spoorwegstation aan de Strand.

Eleonor Cross
In de middeleeuwen bevond zich tussen de City of Londen en Westminster een dorpje, Cheeringe ook wel Charing genaamd. Op deze plek liet Koning Eduard I in 1291 de laatste van 13 kruizen oprichten die de weg van de begrafenis van zijn vrouw Eleonor markeerden. De begrafenis-processie trok in veertien dagen tijd van Harby in Nottinghamshire naar Westminster Abbey. Op iedere etappeplaats werd een kruis geplaatst. Het dertiende kruis kwam in het dorp Charing, het cross waaraan Charing Cross haar naam dankt. Dit kruis werd in de zeventiende eeuw door de Puriteinen verwijderd, omdat dit een katholiek en royalistisch symbool was.

Londen_Charing_cross_station.jpg

Hotel Charing Cross
Op het Trafalgar Square waar nu de Nelson staat, was het Hotel Charing Cross. De schrijver Charles Dickens laat in dit hotel Mr Pickwick zijn reizen beginnen. Hier verbleef enige tijd David Copperfield, de hoofdpersoon uit het gelijknamige boek. De monumentale Admiralty Arch verbindt Charing Cross met de Mall en werd gebouw in 1910 ter nagedachtenis aan Koningin Victoria. Alle koninklijke processies gaan door deze triomfpoort op weg naar Buckingham Palace. Er bestaat nog steeds een Charing Cross Hotel. Dit hotel bevindt zich in het Charing Cross stationsgebouw. Vanuit je kamer heb je uitzicht op het Eleonor Cross.

Londen_charing_cross_admiralty_arch.jpg
foto's Wikipedia

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Timelapse Londen

Mooie timelapse video van Londen.