londen-london-eyelondon-eye-londenlondon-by-night-londenlondentower-bridge-by-night-londenlondenlondentower-bridge-londen

Piccadilly Circus en Eros

Of Piccadilly Circus het centrum van Londen is, is nog maar de vraag. Deze rotonde is in ieder geval wel het bekendste plein in de stad; niet echt mooi en ook niet echt lelijk. Tijdens je citytrip naar Londen moet je hier even rondlopen en kijken naar het standbeeld van Eros dat helemaal Eros niet is. Vooral 's avonds wanneer alle lichtreclames het plein mooi verlichten, loont het de moeite om hier te komen kijken. Piccadilly Circus is ook het centrum van theaterland.

Londen_piccadilly_circus_1.jpg
Piccadilly Circus en lichtreclames

De 'Piccadilly Lights', de lichtreclames, zijn wereldberoemd. Deze reclames aan de gebouwen verschenen voor het eerst eind negentiende eeuw. Perrier (van het bronwater) en Bovril (rundvleesextract in een potje) waren de eerst adverteerders. Aanvankelijk waren de lichtreclames van neonlichten en vooral de manshoge advertentie van Coca-Cola trok veel aandacht. Nu is er nog steeds een Coca-Cola reclame, kleiner, minder indringend en lang niet zo spectaculair want de neon is vervangen door LED. Coca-Cola adverteert hier sinds 1955 en is de langstlopende reclame op Piccadilly Circus.Londen_piccadilly_circus_2.jpg                   Piccaddilly Circus in 1962, links de beroemde Coca-Cola reclame

Piccadilly Circus en Eros
New York heeft zijn Time Square en Parijs zijn Place Pigalle, het uitgaanscentrum van Londen ligt rond het met led-verlichte reclames getooide Piccadilly Circus. In het midden staat een monument dat iedereen Eros noemt, maar in werkelijkheid Anteros, God van de wederliefde. Anteros was een deel van een fontein die op Piccadilly Circus werd geplaats ter nagedachtenis aan de Graaf van Shaftesbury, een filantroop en staatsman die zich inzette voor een menswaardige behandeling van arbeiders en krankzinnigen. Hij overleed eind negentiende eeuw.

Londen_piccadilly_circus_3.jpg                    De huidige Coca-Cola reclame

Piccadilly Circus en theaterland
Shaftesbury Avenue is één van de straten die op Piccadilly Circus uitkomt. Dit is de theaterstraat van Londen: Lyric, Apollo, Gielgud en Shaftesbury vier theaters in 'rode pluche' stijl, mooi, statig en ouderwets. Achter de Lyric ligt het Windmill Theater ook bekend als ' never closed, never clothed'. Tijdens de Tweede Wereldoorlog ging de show altijd door en aan het eind van de waaierdans was een naakte danseres te zien, gedurende tien seconden!

Londen_piccadilly_circus_4.jpg
Piccadilly Circus en ontmoeting bij Eros
Piccadilly Circus bij Eros is de handigste plaats om met iemand in Londen af te spreken tijdens een citytrip. Het plein verlicht met lichtreclames is overzichtelijk en gedeeltelijk gereserveerd voor alleen voetgangers. Shaftesbury Avenue en theaterland zijn vlakbij.

Londen_piccadilly_circus_5.jpg foto's: funtours, andy eick, rava esteve @wiki commons

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Londen in 4K

Mooie impressie van de highlights van Londen