londentower-bridge-londenlonden-london-eyelondenlondon-by-night-londenlondentower-bridge-by-night-londenlondon-eye-londen

Lloyd's of London

Lloyd's of London verzekerde ooit de benen van Marlene Dietrich maar is vooral verzekeraar van schepen. Het gebouw van Lloyd's in Londen is markant, opzienbarend en controversieel, een futuristich bouwwerk dat onderdak biedt aan een traditionele instelling – Lloyd's verzekeringsmaatschappij. Lloyd's is het grootste assuradeursbedrijf in de wereld. Aanvankelijk verzekerde dit bedrijf in Londen alleen handelsschepen maar sinds het begin van de twintigste eeuw behandelt het ook andere verzekeringen met uitzondering van levensverzekeringen.

Londen_Lloyds_1.jpg                     Het Lloyd's gebouw met op de achtergrond de Swiss Tower

Lloyd's List

Het begin van dit mondiale bedrijf is bescheiden. Aan het eind van de zeventiende eeuw kwam een aantal reders, kapiteins en stuurlui bijeen en wisselden scheepvaartnieuws uit, aangezien schepen soms met lading en al vergingen. Het gevolg was dat sommige reders zware verliezen leden. Hun ontmoetingspunt was het koffiehuis van Edward Lloyd. Hier hingen zij lijsten aan de muur waarop te lezen was in welke havens de belangrijkste schepen zich op een bepaald moment bevonden. Dit was het begin van 'Lloyd's List and Shipping Gazette', een lijst die nog steeds verschijnt en waarop verzekeraars kunnen zien welke risico zij lopen.

Names en Corporate Members
Lloyd's is geen traditionele verzekeringsmaatschappij. Lloyd's is een plaats waar aanbieders en vragers van meestal maritieme verzekeringen elkaar ontmoeten om zaken te doen. De verzekeraar neemt een risico tegen premiebetaling. En zolang er geen grote rampen gebeuren, verdient hij eraan. Er zijn twee soorten verzekeraars; 'names' en 'corporate members'. De 'names' zijn particuliere personen die garant staan met hun volledige bezit om in geval van schade, schipbreuk etc. uit te keren aan de verzekerde. Corporate members zijn verzekeringsmaatschappijen.

Londen_Lloyds_3.jpg                                                  Lloyds 's avonds 

Schokkend
In 1886 betrok Lloyd's in Londen een nieuw gebouw dat veel opzien baarde. Veel Londenaren waren geshockeerd en vonden dat een dergelijk futuristisch gebouw niet in The City paste. De architect is Richard Rogers die ook Centre Pompidou in Parijs op zijn naam heeft staan. Het is een glazen gebouw dat dankzij een speciale behandeling bij elk weertype flonkert als kristal. Rond zes glanzende glastorens bevindt zich een wirwar van utiliteitsleidingen die normaal gesproken weggewerkt zijn. Bezoekers en personeel gaan met glazen liften aan de buitenkant omhoog en bereiken op 73 meter hoogte een atrium.

Het fregat Lutine
Het Lloyd's gebouw kan niet bezocht worden. In de maand september, tijdens 'open dag in Londen' is het twee dagen te bezichtigen. Dit is dé gelegenheid om de scheepsklok van het fregrat Lutine te zien. De Lutine was met een lading goud onderweg toen het in 1799 in de buurt van Vlieland ten onder ging. Een grote strop want het schip was verzekerd voor een hoog bedrag. De scheepsklok werd teruggevonden en werd eigendom van Lloyd's.

Slecht nieuws, goed nieuws
Tot ongeveer 1980 werd de scheepsklok nog daadwerkelijk gebruikt. Bij slecht nieuws, wanneer het schip gezonken was, werd éénmaal op de klok geslagen en bij goed nieuws, wanneer het schip alsnog in de haven arriveerde, tweemaal. Moderne communicatiemiddelen hebben inmiddels de scheepsklok vervangen.

Admiraal Nelson
Lloyd's heeft ook het logboek van het fregat Euryalus in zijn bezit. Hierin staat opgetekend alles wat er tijdens de Slag bij Trafalgar gebeurde en ook Nelson's laatste oproep tijdens deze zeeslag in 1805: 'England expects every man to do his duty'.

Londen_Lloyds_2.jpg                     De Adam Room

Adam Room
Op de elfde verdieping bevindt zich een prachtig gerestaureerde stijlkamer; the Adam Room, deze ontbijtkamer is ontworpen in 1763 door de Schotse architect Robert Adam. Prachtig om te zien en een groot contrast met het ultramoderne Lloyd's gebouw.

Adres
The Lloyd's Building
1 Lime Street EC3
Londen

Openbaar vervoer
Dichtstbijzijnde ondergrondse stations: Bank, Monument, Aldgate, Liverpool Street, Aldgate East en Tower Hill

foto's Wikipedia

Rondleiding door Lloyd's in Londen

Een rondleiding door het futuristische gebouw van Lloyds verzekeringsmaatschappij langs waardevolle voorwerpen die in de afgelopen 300 en meer jaar aan Lloyds geschonken zijn.

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Timelapse London

London - the square mile city. Korte video over Londen, gemaakt met timelapse en hyperlapse technieken.