londenlonden-london-eyetower-bridge-by-night-londenlondon-by-night-londenlondentower-bridge-londenlondenlondon-eye-londen

Big Ben

Londen zonder Big Ben is als Parijs zonder Eiffeltoren. Big Ben is hét gezicht van Londen en waarschijnlijk de beroemdste klok ter wereld. Voor de Britten in ieder geval wel. Zij zetten hun horloges gelijk met het slaan van het hele uur. Overdag is Big Ben imponerend, maar ‘s avonds wanneer verlicht, is deze klok nog indrukwekkender.

Londen_big-ben_1.jpg
Carillon

De Big Ben, dat is een gietijzeren slag- en luidklok en niet de wijzerplaat die je ziet, hangt in de 97 meter hoge Elizabeth Tower. Een van de torens van het Palace of Westminster en ongetwijfeld het bekendste orientatiepunt in Londen. Op het hele uur is een carillonspel van vier maten te horen, gevolgd door het slaan van het uur van dat tijdstip.

Great Westminster Clock
De wijzerplaat op de klokkentoren heet officieel Great Westminster Clock. Deze toren is vierkant en heeft aan elke zijde een wijzerplaat van 7 meter doorsnee. De koperen wijzers zijn hol van binnen omdat ze anders te zwaar zouden zijn. De grote wijzer is bijna vijf meter lang en de kleine bijna drie meter. Toch zijn ze behoorlijk zwaar; de grote wijzer 300 kilo en de kleine wijzer 100 kilo. Voor elke minuut verplaatst de grote wijzer zich dertig centimeter.

Zomertijd en wintertijd
Voor het omschakelen naar zomer of wintertijd wordt de klok stopgezet om 10 uur 's avonds. Tevens een goede gelegenheid voor wat onderhoudswerkzaamheden. Om 2 uur 's morgens nieuwe tijd wordt de klok weer aangezet.

Londen_big-ben-2.jpg
De klok schoonmaken
Om de vijf jaar wordt de klok met water en zeep schoongemaakt door glazenwassers die abseilen van de klokkentoren. Ze gaan heel voorzichtig te werk want mogen absoluut niet op de wijzers steunen en ook het glas niet breken.

BBC
Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren het carrillon en de klokslagen van Big Ben te horen op de BBC World Service. Tijdens de Blitz verzekerden de klanken van Big Ben de Britten en de wereld dat Groot-Brittannië niet verslagen was. Tot op de dag van vandaag is Big Ben te horen op BBC Radio 4.

Londen_big_ben

Luidklok
Big Ben wordt gebruikt als luidklok bij speciale gebeurtenissen. Tijdens een koninklijke uitvaart, slaat Big Ben het aantal levensjaren van de koning of koningin. De laatste keer waren dit 56 slagen voor Koning George VI die in 1952 overleed. Big Ben kan ook om andere redenen  als luidklok gebruikt worden. Dit was het geval bij de opening van de Olympische Spelen in 2012. Big Ben sloeg 40 keer, daarna luidden de Londense kerkklokken 10 minuten lang.

Bereikbaarheid
Big Ben ligt vlak naast Westminster Bridge en schuin tegenover de London Eye, het reuzenrad dat een prachtig uitzicht over Londen biedt. De handigste manier om Big Ben te bereiken is met de ondergrondse die de Engelsen Tube noemen. Neem de Jubilee Line and stap uit bij het ondergrondsestation Westminster dat pal naast Big ben ligt. Vanaf Big Ben is het een paar minuutjes lopen naar Westminster Abbey. Trafalger Square is ook op loopafstand: neem Whitehall, via Downing Street 10, naar Trafalger Square.

Foto album: Dit is Londen

Adres
Big Ben
Parliament Square
Londen SW I

Big Ben

Big Ben is ongewtijfeld de bekendste klok van Londen. Big Ben is niet de wijzerplaat die je op een van de torens van het het Westminster Palace ziet, maar de gietijzeren klok die zo markant slaat. Loop mee naar boven voor een kijkje achter de schermen en luister hoe Big Ben 12 uur slaat.

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Timelapse Londen

Mooie timelapse video van Londen.