tower-bridge-by-night-londenlondenlondenlondon-eye-londenlondon-by-night-londenlonden-london-eyetower-bridge-londenlonden

Tower Bridge

De Tower Bridge in Londen is hťt gezicht van Londen. Deze markante brug is een prachtvoorbeeld van Victoriaanse gotiek en een technisch meesterwerk. Het middendeel, bestaande uit twee ophaalbruggen van 1100 ton, wordt in 90 seconden geopend. De bouw van Tower Bridge duurde acht jaar. Er is geen druk scheepvaartverkeer meer op de Theems en de brug wordt alleen geopend voor speciale gelegenheden.†

Londen_tower_bridge

De Tower Bridge harmonieert met de Tower of London, niemand protesteerde dan ook toen in 1894 de brug werd geopend. Integendeel, Londenaren stonden te juichen want ze vonden de brug mooi en waren blij met een oversteekpunt ten zuiden van London Bridge. De Tower Bridge bestaat uit twee hangbruggen die geopend kunnen worden om schepen door te laten, twee loopbruggen, 44 meter boven het water, met elkaar verbonden door twee robuste torens.

Tip van de redactie van Londen-Nu:†boek je ticket voor de Tower Bridge online!Londen_tower_bridge_1.jpg
Tower Bridge Exhibition
Tijdens de rondleiding beklim je de noordelijke toren, je loopt over de met glazen panelen afgeschermde loopbrug naar zuidelijke toren, dan daal je weer af tot straatniveau. Vanaf de loopbrug is het uitzicht spectaculair. Stroomopwaarts zie je de Tower van Londen, the Monument, St Paul's Cathedral en de moderne architectuur van The City.

Stroomafwaarts is het uitzicht misschien nog mooier. Het is duidelijk te zien dat zuid-Londen uit heuvels bestaat. Het zicht reikt in de verte tot Crystal Palace en Greenwich Observatorium. Dichterbij is Canary Wharf en St Catherine Docks. Op de onderste loopbrug is een tentoonstelling van foto's van de Tower Bridge en omgeving. Ze werden gemaakt vlak nadat de brug in 1894 geopend werd.

Londen_tower_bridge

Machinekamer
Hier zie je Victoriaans vakmanschap! De machinekamer is vol glimmend gepoetste kraantjes, hendels en soepel draaiende assen. Toen de brug gebouwd werd, gebeurde het ophalen van de brug met stoommachines. Tegenwoordig gebeurt dit electrisch.

Brug open
In de 21e eeuw gaat de brug niet meer zo vaak open omdat de havens zijn verlegd maar toch altijd nog zo'n 1000 keer per jaar. Wanneer je schip hoger dan 14 meter is, kun je niet zomaar even vragen of de Tower Bridge voor je geopend kan worden, 24 uur van te voren moet je je melden. De brug gaat open voor de doorvaart van cruiseschepen, marineschepen en andere grote schepen. †

Londen_tower_bridge_2.jpg
Bereikbaarheid

Tower Bridge ligt dichtbij The City, een compacte wijk met o.a. St Paul's Cathedral. Dit district is het financiŽle hart van Groot-BrittanniŽ en Europa. Tower Bridge bevindt zich naast The Tower of London vroeger gevangenis nu museum waar de kroonjuwelen worden bewaard.

Een korte wandeling vanaf Tower bridge brengt je naar The Shard, het hoogste gebouw van Londen. Neem de lift naar de 68e verdieping voor een spectaculair uitzicht over Londen. De beste manier om naar de Tower Bridge te gaan is met de Tube. Neem de Circle Line of de District Line en stap uit op het station Tower Hill. Je kunt ook de Jubilee of Northern Line nemen dan stap je uit op het station London Bridge.

Foto's Laurence Lecluyse en Wiki Commons Tower Bridge en machinekamer†

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Timelapse London

London - the square mile city. Korte video over Londen, gemaakt met timelapse en hyperlapse technieken.