londen-london-eyelondentower-bridge-londenlondon-eye-londenlondentower-bridge-by-night-londenlondon-by-night-londenlonden

Eeuwig licht - Francis Spufford

Londen, 1944. Op een zaterdag ontvangt een Londens Woolworths-filiaal rond lunchtijd een levering aluminium steelpannen. Een menigte verzamelt zich om het eerste nieuwe metaal in tijden te bewonderen; alles is tijdens de oorlog namelijk omgesmolten. 

Londen_Boeken_Francis_Spufford_Eeuwig_lichtEen ogenblik later is de menigte verdwenen, tot as verbrand door een bominslag. Onder de kijkers bevonden zich vijf jonge kinderen. Wie waren zij en wat voor toekomst werd hun afgenomen?  

Spufford geeft deze kinderen - Jo, Val, Ben, Alec en Vernon - een leven dat hun in het echt niet was vergund. Hij brengt ze met tussenpozen van vijftien jaar in beeld, en biedt ons daarmee ook een venster op het naoorlogse Londen in de betreffende decennia.

Eeuwig licht werd genomineerd voor de Booker Prize 2021 en zeer lovend ontvangen door de pers. De New York Times noemde het een van de beste boeken van 2021.

Francis Spufford (1964) is lid van de Britse Royal Society of Literature en schreef meerdere boeken. Hij doceert aan de Universiteit van Londen, debuteerde op tweeënvijftigjarige leeftijd met Gouden bergen als romancier en viel daarmee volop in de prijzen. De rode belofte, is een reis door de Russische geschiedenis van de twintigste eeuw en kreeg lovende recensies in o.a. NRC, De Standaard en de Volkskrant. 

De pers over Eeuwig licht:
'Duizelingwekkend.' The Times
'Uniek.' The Guardian
'Uitzonderlijk.' Financial Times
'Meesterlijke roman.' het Parool
'Briljant.' VPRO Gids

Eeuwig licht
Francis Spufford
Nieuw Amsterdam, 2022
ISBN 9789046828908
€ 24,99 (paperback)
€ 12,99 (ebook)

Bestel Eeuwig licht bij bol.com

Bestel het ebook bij bol.com

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Londen in 4K

Mooie impressie van de highlights van Londen