







Waarom zijn er zoveel Indiase restaurants in Londen?
Als je door Londen wandelt, valt het je al snel op dat er overal Indiase restaurants zijn. Er zijn eenvoudige curry-houses in de buitenwijken, hippe eetgelegenheden in Soho en chique restaurants in Mayfair. De Indiase keuken is stevig verankerd in het culinaire landschap van de stad. Het gaat hier niet alleen om populariteit of de ‘Britse liefde voor curry’, de oorzaak ligt dieper, in de rijke geschiedenis van het Gemenebest, van migratie, identiteit en aanpassing.
.jpg)
Een kwestie van gemeenschappen
Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel mensen uit de voormalige Britse koloniën, zoals India, Pakistan en Bangladesh, naar het Verenigd Koninkrijk. Velen vestigden zich in Londen. Sommigen kwamen als student of professional, terwijl anderen als arbeiders arriveerden om een land dat in wederopbouw was draaiende te houden. In de jaren die volgden, bouwden deze gemeenschappen niet alleen hun leven op, maar bleven ook trouw aan hun culinaire tradities.
Vooral in de wijken Southall, Tooting en Brick Lane ontstonden eetgelegenheden die oorspronkelijk bedoeld waren voor de eigen gemeenschap. Daarom werden de gerechten niet aangepast aan de westerse smaak, want alles moest smaken en ruiken zoals thuis in het moederland.
Zakelijke vindingrijkheid
Voor veel migranten was het runnen van een restaurant een relatief eenvoudige manier om een zelfstandig inkomen te verdienen, vooral voor degenen die geen toegang hadden tot de reguliere arbeidsmarkt. Veel van de eerste restaurants waren familiebedrijven, waar recepten en vaardigheden van generatie op generatie werden doorgegeven.
Het merendeel van de 'Indiase' restaurants in Londen heeft eigenlijk een Bengaalse oorsprong, met name uit Sylhet, een regio in het noordoosten van Bangladesh. De term 'Indiaas' werd gebruikt omdat dit herkenbaar was voor Britse klanten, niet per se omdat het echt Indiaas was.
Evolutie in de keuken
Tegenwoordig vertegenwoordigen de Indiase restaurant niet één specifieke keuken. Je vindt er street food geïnspireerd door Mumbai, vegetarische keukens uit Gujarat en Zuid-India. Maar ook fine dining en fusiongerechten spelen bewust met ideeën over herkomst en authenticiteit.
De overvloed aan Indiase restaurants in Londen is dus niet toevallig. Het is een weerspiegeling van hoe een keuken met de migratie meereist, zich aanpast, opnieuw wordt uitgevonden en tegelijk de band met de oorsprong behoudt.
op de foto : Gujarati-vegetarische gerechten. undhia (midden, met baby-aubergines, bloemkool, erwten enz.), akhaa ringal (rechts, hele aubergines met pindavulling), chola (links, zwartebonencurry) en masala dosa (achter)
.jpg)
Timelapse London
London - the square mile city. Korte video over Londen, gemaakt met timelapse en hyperlapse technieken.




