london-eye-londenlondenlonden-london-eyelondentower-bridge-by-night-londenlondenlondon-by-night-londentower-bridge-londen

Remember, Remember the 5th of November

Guy Fawkes speelde een belangrijke rol in het buskruitcomplot op 5 november 1605. Het doel was het parlement in Londen op te blazen en Koning Jacobus I uit de weg te ruimen. De aanslag werd verijdeld en Guy Fawkes kreeg de strop. Elk jaar op 5 november, Guy Fawkes Night, wordt het parlementsgebouw grondig doorzocht om te voorkomen dat er opnieuw een aanslag wordt beraamd. Elk jaar wordt dit in Londen en de rest van Groot-Brittannië gevierd met vuurwerk en brandstapels.

Engelse katholieken
Nadat Koningin Elizabeth I was gestorven in 1603, hoopten Engelse katholieken dat haar opvolger toleranter zou zijn voor katholieken, maar haar zoon Jacobus I was even hardvochtig als zijn moeder. Dertien jonge mannen waaronder Guy Fawkes verenigden zich en beraamden een plan om het Parlement op te blazen en de koning te doden.

Londen_guy_Fawkes_stropop.jpgVaten buskruit
Op 5 november 1605 zou de protestantse Koning Jacobus I op plechtige wijze het nieuwe zittingsjaar van het parlement openen met het uitspreken van de troonrede. Tegelijkertijd, in de gewelven onder de zaal hadden Guy Fawkes en zijn samenzweerders een groot aantal vaten buskruit verstopt. Tijdens het uitspreken van de troonrede zouden die tot ontploffing worden gebracht.

Berouw
Niet alleen het parlement en de koning zouden gedood worden ook iedereen die aanwezig was. Eén van de leden van de groep bedacht zich en stuurde een waarschuwingsbrief naar zijn vriend, Lord Monteagle, om op 5 november niet naar het parlement te komen.

Hoogverraad
Guy Fawkes bevond zich in de kelder met de vaten buskruit toen de autoriteiten naar beneden stormden. Hij werd gevangen gezet in de Tower, door martelingen tot een bekentenis gebracht en wegens hoogverraad ter dood veroordeeld en opgehangen.

Met een kaars
Om herhaling van een dergelijke aanslag te voorkomen, inspecteert sindsdien de Yeoman of the Guards, de bodyguards van de Britse vorstin, met een kaars in de hand de gewelven onder de Houses of Parliament op de vooravond van het parlementaire jaar. Uiteraard volgt daarna een grondigere inspectie met modernere hulpmiddelen.

Remember, remember the 5th of November
Elk jaar wordt in Londen en in heel Groot-Brittannië op 5 november deze mislukte aanslag herdacht met het afsteken van vuurwerk en het verbranden van een pop, die Guy Fawkes voorstelt.

Londen_Guy_fawkes.jpg
Henry Perronet Briggs - De ontdekking van het buskruitcomplot en de arrestatie van Guy Fawkes (circa 1823)


foto brandende Guy Fawkes stropop wiki CC  

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Timelapse Londen

Mooie timelapse video van Londen.