londenlonden-london-eyetower-bridge-londenlondenlondentower-bridge-by-night-londenlondon-eye-londenlondon-by-night-londen

St Patrick's Day 2024

Locatie: Trafalgar Square, Londen

Op Sint-Patrick's Day kleurt Londen groen. Veel feestgangers dragen groene kleding en je kunt zelfs groen bier drinken!

De heilige Patrick bracht het christendom naar Ierland. Op 17 maart herdenkt men zijn sterfdag in 461. Deze dag is in Ierland een nationale feestdag. Ook overal elders ter wereld wordt deze dag gevierd door de Ierse gemeenschap, zo ook in Londen.

Sint-Patrick's Day is een gratis festival met veel activiteiten waaronder het Ierse humor festival, filmfestival, ballroom-dansen, kunstprojecten, tentoonstellingen, lezingen en voor kinderen een speurtocht. Als klap op de vuurpijl de St Patrick optocht en een straatmarkt met Ierse specialiteiten en lekkernijen.

Londen_st_patricksday_2.jpg
St Patrick's Day optocht
Kom kijken naar flamboyante pracht en praal; fanfares uit heel Engeland, leden van Ierse volksdansclubs en sportclubs en veel prachtig uitgedoste praalwagens vormen de optocht. De route gaat via Piccadilly en langs iconische bezienswaardigheden zoals de Ritz, Piccadilly Circus en Trafalgar Square naar Whitehall.

Londen_st_patrick's_day_3.jpg
St Patrick's Day Festival op Trafalgar Square
Trafalgar Square is het middelpunt van activiteiten en evenementen waarin de Ierse cultuur centraal staat – veel Ierse muziek en volksdansen en ook een Food Fair met speciale Ierse gerechten.

Wie is de Heilige Patrick?
De Heilige Patrick kwam uit Wales. Op 16-jarige leeftijd ontvoerden Ierse rovers hem naar Ierland waar hij de schapen moest hoeden en Gaelic leerde spreken. De jonge Patrick wist te ontsnappen en trok naar Frankrijk waar hij een priesteropleiding volgde. Aangezien hij Gaelic sprak, werd hij na zijn opleiding voltooid te hebben naar Ierland gestuurd om het christendom te verbreiden; hij stichtte er honderden kloosters.

Londen_st_patrick's_day_1.jpgShamrock
Patricks 'handelsmerk' werd de shamrock, een klavertje-drie. Aan de hand van de drie blaadjes legde hij de drie-eenheid uit. De shamrock is nu een embleem voor Ierland.

Rond Patrick ontstond een cultus en in de 17e eeuw bepaalde de Kerk dat zijn sterfdag een christelijke feestdag werd. Op deze dag herdenken de Ieren de komst van het christendom naar Ierland en vieren deze dag met Ierse gebruiken en gewoonten.

Tijdens St-Patrick's Day optochten is het de gewoonte om zich te tooien met groene linten en klavertjes, die verwijzen naar de heilige.


Foto: Garry Knight @flickr

Timelapse Londen

Mooie timelapse video van Londen.