londenlonden-london-eyetower-bridge-londenlondentower-bridge-by-night-londenlondenlondon-eye-londenlondon-by-night-londen

Lord Mayor's Show - 11 november 2022

Locatie: The City of London

De Lord Mayor's Show op 11 november is een jaarlijks spektakel in Londen. 's Morgens de botenoptocht, 's middags de optocht door de City of London en in de vroege avond een spectaculair vuurwerk.

In de dertiende eeuw ontwikkelde The City of London zich razendsnel en had een persoon nodig die zich geheel inzette voor de commerciele ontwikkeling en de algemene gang van zaken. Sinds 1215 kiest The City of London dan ook haar eigen burgemeester. Ieder jaar moest de burgemeester trouw zweren aan de kroon en aan The City of Westminster. Lord Mayor of London, burgemeester van Londen, was het hoogste ambt dat een burger kon bekleden.

Groot spektakel
Deze tocht van de burgemeester naar Westminster groeide uit tot een waar spektakel. In de zestiende eeuw was het zo populair geworden dat Shakepseare scenes in zijn toneelstukken eraan wijdde en Pepys beschrijft het in zijn Diaries. De bekendste Mayor of London was Dick Wittington die tot drie maal toe burgemeester werd en nu de hoofdpersoon in een pantomime is. In de twintigste eeuw was de Lord Mayor's Show het eerste buiten-spektakel dat live op de televisie werd uitgezonden

Pracht en praal
De huidige Lord Mayor's Show gaat direct terug naar de eerste tocht van de burgemeester naar Westminster. De route en de datum zijn veranderd maar de pracht en praal is nog steeds hetzelfde. De statiekoets van de burgemeester is bijna 400 jaar oud. Piekeniers lopen naast de koets ter bescherming van de burgemeester. Tegenwoordig is er nog veel meer zichtbare en onzichtbare beveiliging.

Flotilla
De Lord Mayor Show begint vroeg. Om half negen stapt de burgemeester in Vauxhall op de Gloriana en vaart stroom opwaarts gevolgd door een flotilla van kleine en grote boten. Om 9.25 uur is de aankomst bij Tower Bridge die voor deze gelegenheid wijd open gaat als eerbetoon aan de burgemeester.

Optocht
Om 11.00 uur begint de optocht bij Mansion House en eindigt hier om 14.00 uur. De stoet bestaat uit individuen en instellingen uit alle lagen der bevolking van loodgieters tot beroepsmilitairen: 7000 deelnemers, 20 bands, 150 paarden en honderden koetsen, wagens, vintage auto's, tractors, ambulances, brandweerwagens, helicopters, enz., enz.. De stoet is ongeveer vijf kilometer lang terwijl de af te leggen route maar drie-en-een-halve kilometer is. Dit betekent dat het begin van de stoet de Royal Court bereikt voordat de burgemeester zelfs maar vertrokken is.

Wandeling
Om 15.00 uur zijn er wandelingen met een gids door de nauwe oude straten van The City. Deze wandeltours zijn gratis maar een vrijwillige bijdrage wordt zeer gewaardeerd.

Vuurwerk
Om ongeveer 17.15 uur wordt de Lord Mayor's Show afgesloten met een grandioos vuurwerk dat afgestoken wordt aan de oevers van de Theems tussen Blackfriars en Waterloo.

Klik hier voor de route van de optocht.

Datum: 11 november 2017††

Londen_Lord_Mayor's_Show.jpg

Timelapse Londen

Mooie timelapse video van Londen.