london-eye-londenlondentower-bridge-by-night-londenlondenlonden-london-eyetower-bridge-londenlondenlondon-by-night-londen

Lauw bier zonder schuimkraag

Wanneer je nietsvermoedend een biertje bestelt in een pub in Londen, kom je misschien van een koude kermis thuis. Het bier dat voor je staat lijkt in de verste verte niet op wat in het algemeen onder bier wordt verstaan – het is op kamertemperatuur en er zit geen schuimkraag op. Een verder verschil is het relatief lage alcoholpercentage van het Engelse bier.

Londen_ale_3.jpg
Lager of ale?

Er zijn twee soorten bier in Engeland; ale en lager. Het verschil zit hem niet in het alcoholgehalte of de kleur maar heeft alles te maken met de gisting – bovengisting voor ale en ondergisting voor lager. Bij bovengisting blijft de gist drijven en de gisting vindt plaats bij een temperatuur tussen de 15 en 25 graden Celsius. Bij ondergisting zakt het gist naar de bodem en het gistingsproces vindt plaats bij een lage temperatuur tussen de 4 en 15 graden.

Tip van de redactie van Londen-Nu: Proef zelf Engels bier! Ga mee met de Bourough Market bierrondleiding en drink verschillende soorten bier geserveerd met pub snacks.

Boek hier de kroegentocht in Londen 

Bitter of stout?
Stout heeft een donkerbruine kleur en smaakt een beetje zoet veroorzaakt door de toevoeging van geroosterd mout. Stout kan zowel bovengisting als ondergisting hebben. Bitter bevat meer hop dan andere soorten bier en heeft een enigszins bittere smaak. Bitter is bovengistend, geel van kleur en het standaardbier in de pub. De gele kleur wordt veroorzaakt door het toevoegen van geroosterde gerst.

Londen_ale_4.jpgReal ale en shandy
Real ale wordt gebrouwen van natuurlijke ingrediënten, hop, gerst, gist en puur water, en bewaard in houten vaten. Light ale bevat minder hop en heeft een lager alcoholgehalte dan strong ale dat niet alleen meer alcohol bevat maar ook een sterkere smaak heeft. Shandy is een mix van bier en frisdrank. Dat kan 7-Up of limonade zijn.

De Pub
Pub is de afkorting van Public House. Het is niet hetzelfde als een Nederlands café of bar. De pub is de plaats waar een belangrijk deel van het sociale leven van een Brit zich afspeelt. De meeste pubs serveren ook eenvoudige maaltijden, Zeer geliefd zijn fish and chips en ploughmans's lunch, een selectie Engelse kaassoorten geserveerd met brood. Bier bestel je per pint. Openingstijden van de meeste pubs zijn van 11 uur 's morgens tot middernacht. Er zijn een aantal pubs en late night bars die langer open blijven.

Kinderen in de pub
Om in Groot-Brittannië alcohol te mogen drinken, moet je 18 jaar zijn. Een uitzondering hier op is, wanneer iemand jonger dan 18 begeleid door een volwassene iets gaat eten in een pub. In dit geval mogen 16 en 17-jarigen bier, wijn of cider drinken maar de maaltijd moet zittend aan tafel gebruikt worden en de alcohol moet door de begeleider worden gekocht.

Kinderen tussen de 14 en 17 jaar mogen wel in het gedeelte van de pub komen waar alcohol geschonken wordt, maar ze mogen het niet drinken.

Kinderen jonger dan 14 mogen de pub niet binnen. Dat mag alleen wanneers de pub een 'Children’s Certificate' heeft en het kind door een volwassenen begeleid wordt. Een groot aantal pubs heeft een ruimte waar kinderen jonger dan 14 jaar kunnen verblijven.

Londen_ale_2.jpgNamen van pubs
Alle pubs hebben een uithangbord met daarop een afbeelding van de naam van de pub. De meeste pubs zijn oude instituten. Indertijd konden veel mensen niet lezen en de afbeelding hielp de pubganger zijn geliefde pub te vinden. Heel veel pubs hebben dezelfde naam, dit heeft een historische achtergrond.

Geliefde namen voor pubs
* The Crown – verwijst naar de koning of koningin. Veel pubs zijn vernoemd naar koningen of koninginnen zoals Queen Mary, King George of Prince Edward.
* The Red Lion – deze naam werd populair nadat James I opdracht gaf om een rode leeuw bij de uitgang van pubs te tonen.
* Royal Oak – Charles II ontsnapte aan de Roundheads tijdens de Engelse burgeroorlog door zich te verstoppen tussen de takken van een eikenboom.
* Swan – een symbool vaak gebruikt in het familiewapen van vooraanstaande families.
* White Hart – Het witte hert was het heraldisch symbool van Richard II.

foto's flickr

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Timelapse London

London - the square mile city. Korte video over Londen, gemaakt met timelapse en hyperlapse technieken.